Marokkói sóban pácolt citrom

A marokkói citromot, tudom, hogy nem most kellene elkészíteni, hanem amikor “szezonja van”, márciusban. De mivel most jutottam hozzá kezeletlen citromhoz, ami a legfontosabb dolog az ő esetében, úgy döntöttem most van az a szezon. ????

Valójában kétféle elrakási módot, és kétféle ízesítést ismerek, de valószínűleg ahány ház annyi szokás a fűszerezési variációs lehetőség.

A hosszabb eltevési módszer lényege, hogy mikor a citromok megsózva, jól belenyomkodva, már az üvegben várakoznak, egy hétig nem szabadna folytatni a fűszerezéssel, hanem sötét hűvös helyen tárolni, majd egy hét után fűszerezni, felönteni citromlével, és egy kevés olíva olajjal.

A rövidebb variációnál ez az egy hét kimarad, csupán az olívaolajat öntjük hozzá néhány napos várakozás után.

A fűszerezés: a rozmaringos – csilis megoldást tettem most el, azt írom le, de van egy másik: 10 db csillagánizs, 2 fahéjrúd, 2 tk koriandermagos variáció is. A só mindkét esetben fő elem.

Hozzávalók:

10 kezeletlen héjú citrom + 3-4 leve

kb 250 g durva tengeri só

2 rozmaring ág

3 csili paprika

kevés olívaolaj

A citromokat alaposan megmosom, két végüket lecsípem, keresztbe bevágom egy zsebet képezve, amibe 1 ek. durva tengeri sót töltök, de előbb egy tányérba belenyomkodom nagyjából a levét.